KORT ONDERZOEKSNIEUWS
Inauguratie Frank Huijben op 17 oktober
Het podium van Gebouw-T in Bergen op Zoom is donderdag 17 oktober voor Frank Huijben. Op de plek waar tal van bands uit binnen- en buitenland wekelijks de pannen van het dak spelen, wordt Frank geïnaugureerd tot lector Biobased Bouwen.
Gebouw-T is een plek die perfect past bij Frank Huijben, aangezien hij in zijn vrije tijd een fervent gitarist is. Daarnaast is het poppodium een koploper op het gebied van duurzaamheid en biobased oplossingen. Op 17 oktober staat biobased bouwen in de spotlights in Gebouw-T tijdens het evenement 'Biobased bouwen | Een gezonde keuze'. De hoofddact is de lectorale rede van Frank.
Hierin doet hij zijn plannen met het lectoraat voor de komende jaren uit de doeken. Hiernaast kun je masterclasses volgen over de onderzoekslijnen en kennismaken met de (docent)onderzoekers en studenten van de onderzoeksgroep. Daarnaast kun je alles te weten komen over biobased innovaties in de Biobased Bouwen Experience. Aanmelden kan via de website van MNEXT.
HZ en Dow verlengen hun samenwerking
HZ University of Applied Sciences en Dow Benelux hebben hun samenwerking verlengd tot 2029.
HZ-bestuursvoorzitter Barbara Oomen en area president Tabita Verburg van DOW hebben daarvoor begin juli een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
De samenwerking is van groot belang voor beide partijen, onderstreepten Oomen en Verburg bij de ondertekening in het kantoor van DOW. HZ zoekt namelijk naar authentieke opgaven uit het werkveld om het onderwijs te verrijken. De onderzoeksgroepen van de HZ doen in samenwerking met bijvoorbeeld Dow onderzoek naar urgente maatschappelijke problemen in de regio en tegelijkertijd biedt deze samenwerking Dow de kans om getalenteerde (internationale) studenten aan te trekken en hen te betrekken bij projecten en onderzoeken. De Zeeuwse kennisinstelling en het bedrijf in Terneuzen werken samen sinds 2019.
Tweede editie Datafest groot succes
Het was ‘een lange, maar fantastische dag’ in het Joint Research Center Zeeland, zei HZ-lector Data Science en kartrekker Mischa Beckers donderdag 30 mei rond 23.00 uur. Op het late tijdstip keek hij meerdan tevreden terug op de tweede editie van Datafest.
Dit keer stond de hackathon in het teken van mobiliteit. Zo’n 50 studenten van HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Scalda werkten in het JRCZ Data Science Lab van acht uur ’s ochtends tot ’s avonds laat in teams aan oplossingen voor de verkeersdrukte rondom de Sloebrug in Vlissingen.
Ze hadden hiervoor datasets van de provincie Zeeland en Rijkswaterstaat tot hun beschikking. Ook konden ze een beroep doen op de kennis van experts zoals Martijn Bierman, Coen Verhoeve, Sanne van de Linde, Radboud van der Linden en Ties van Ederen en coaches Gert Jacobusse, Jolène Cijsouw, Bente Sinke, Michiel Veen, Marijn Jansen, Tina Rozsos en Loek van der Linde. Aan het einde van de dag waren er prijzen voor ‘best use of technology’, ‘best data story’ en een overall-prijs.
Een jury met gedeputeerde Jo-Annes de Bat, Ferry Brasz van de provincie, Gilbert Westdorp van Rijkswaterstaat, Alexei Karas van UCR en Ralph van der Wekke van de HZ kende de hoofdprijs toe aan het team met Dieuwertje de Beer, Koen Denekamp, Eelke Spijkers, Sebastian Dooly en Niek Wildschut. Op basis van alle data over het weg-, trein- en scheepvaartverkeer adviseerden zij om vooral tijdens spitsuren na te denken over de brugopeningen, zodat er minder opstoppingen ontstaan.
Dag van het Sportonderzoek is in Vlissingen
Op donderdag 21 november is HZ University of Applied Sciences gastheer van de Dag van het Sportonderzoek. Uit het hele land komen onderzoekers op het gebied van sport en bewegen naar Vlissingen.
Het congres vindt plaats in De Lasloods en HZ aan de Edisonweg. Thema is ‘Sporten en bewegen voor iedereen. Van lokale acties naar systeemverandering’. Deelnemers verdiepen zich op 21 november in onderzoek en ontwikkelingen binnen sport en bewegen, die bijdragen aan duurzame implementatie voor iedereen. “Met iedereen bedoelen we ook echt iedereen”, zeggen onderzoekers van het lectoraat Healthy Region, die de dag (helpen) organiseren. Het programma wordt op een later moment bekendgemaakt, maar het is wel bekend dat Kees-Jan van der Klooster dagvoorzitter is. De Zeeuw deed als zitskiër twee keer mee aan de Paralympische Spelen. Over een tijdje volgt een mogelijkheid om in te schrijven. Nu al vragen? Mail: info@dagvanhetsportonderzoek.nl.
Jo-Annes de Bat bezoekt Zeeuwse Samenleving
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat heeft donderdag 4 juli HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving (HZ KCZS) bezocht.
Onderzoekers Luc Verschuren, Emma Duvekot, Jolanda van Overbeeke, Jesse Kamstra en onderzoeksmanager Margot Tempelman spraken met de provinciebestuurder over alle ontwikkelingen rondom het kenniscentrum.
Het kenniscentrum draagt met kennis en onderzoek bij aan de kwaliteit van leven in Zeeland. Ze doet onder meer onderzoek naar het wel en wee van Zeeuwse jongeren, de arbeidsmarkt in de provincie en brede welvaart in Zeeland.
De provincie is de grootste opdrachtgevers. In een van de zalen van de HZ-toren kon De Bat, aan de hand van uitspraken en stellingen, kiezen over welke (afgeronde) onderzoeken hij wilde worden bijgepraat.
Opleiden voor de warmtetransitie
‘Opleiden voor de warmtetransitie’ is een onderwijsproject van het lectoraat Delta Power van de HZ en Scalda, gesteund door Zeeuwse bedrijven als Equans, Yara, Dow en Neste en publieke financiers JTF en de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.
Samen willen ze de komende jaren meer dan 200 studenten onderwijzen over de warmtetransitie. Bestaande technische opleidingen van de HZ en Scalda krijgen een impuls over technieken zoals warmtepompen, aqua- en zonthermie en restwarmtegebruik. Ook komen er fysieke onderwijsopstellingen om technieken inzichtelijk te maken voor de studenten, een theoretische onderbouwing en toetsmateriaal. Begin juni kwamen vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, financiers en andere geïnteresseerden samen in de proeffabriek van Scalda in Terneuzen. Ze deelden praktijkvoorbeelden uit het Zeeuwse bedrijfsleven die onderdeel worden van de onderwijsmodules. Meer informatie? Kijk op deze website .
Bustocht in teken van eiwittransitie
Tientallen studenten van de opleidingen Chemie en Food Business Innovation van HZ University of Applied Sciences hebben in juni samen met docenten, onderzoekers en deskundigen van de HZ, Scalda, Dockwize en Impuls Zeeland een rondrit gemaakt door de provincie Zeeland. Met de Food Challenge Bus reden ze langs bedrijven die zich bezighouden met mariene eiwitten, zoals mosselen en zeewier. Het is een thema dat ook belangrijk is in het icoonproject Delta Protein van het Delta Climate Center waarin onderzoek wordt gedaan naar de eiwittransitie in Zeeland. Het was de derde keer dat de bus reed. De studenten bezochten dit keer de bedrijven Dutch Seaweed Group, Wilthagen in Tholen, de Hatchery Roem van Yerseke in Yerseke en Restaurant Zeeuwse Streken. Ze werden tijdens de tocht uitgedaagd om een idee uit te werken tot een overtuigende pitch, teams te vormen en hun ideeën te toetsen aan de markt door middel van interviews.
Entrepreneurs for the future
Ageeth van Maldegem is in mei geïnaugureerd tot lector New Business Models aan HZ University of Applied Sciences. De plechtigheid vond plaats tijdens het evenement ‘Entrepreneurs for the Future’ over duurzaam ondernemen. Met haar lectoraat onderzoekt Ageeth hoe je tot nieuwe businessmodellen komt en hoe deze een motor kunnen zijn voor dynamische, brede welvaart.
Naast Ageeth waren er meerdere gastsprekers: Tanja Wieringa vertelde over hoe klanten de weg kunnen wijzen naar duurzame businessmodellen, Nina de Korte deed de principes over steward-ownership uit de doeken en Erik Stam hield een verhaal over welke regionale condities nodig zijn voor ondernemerschap om maatschappelijke missies te realiseren. Kunstenaar en food-ondernemer Rem van den Bosch, Jos Westerbeeke van Camping Olmenveld en Melissa Dunkle van Dow Benelux namen deel aan een panelgesprek over hoe je duurzaam kunt ondernemen in de praktijk.
Aan het einde van de dag werd de Changemaker Award uitgereikt, een prijs voor een (voormalig) student of medewerker die op uitzonderlijk ondernemende wijze bijdraagt aan de doelstellingen van de HZ. De jury riep Ocean Ceramics van HZ-alumni Sem van der Vinne, Justin Walhout, Roy Duerink en Daan Muller uit tot winnaar van de prijs voor (oud-)studenten en werknemers.
Zij kregen een trofee en een cheque van 750 euro. Er was ook een aanmoedigingsprijs voor Dilek Gül-Dogan die mensen in verschillende omgevingen verbindt, bijvoorbeeld tijdens ontmoetingsavonden en vluchtelingenwerk. Voor de eerste Changemaker Award waren elf initiatieven genomineerd.
Bekijk hiernaast de aftermovie.
Prestigieuze prijs voor JRCZ Data Science Lab
Labmanager Loek van der Linde, lector Mischa Beckers van Data Science en projectleider Jorick Vos hebben eind mei in Athene een prestigieuze prijs in ontvangst genomen voor het Data Science Lab in het Joint Research Center Zeeland (JRCZ).
Ze kregen de Best Overall Av-enabled Education Space tijdens het internationale EUNIS-congres. "We zijn waanzinnig trots", reageerde Jorick na de prijsuiteiking. “We hebben altijd geweten dat we iets innovatiefs aan het doen waren. Nu krijg je ook internationaal waardering. Dat is heel bijzonder”, aldus Mischa.
In het lab staan de nieuwste technologieën om studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld optimaal te laten samenwerken. Samen maken ze complexe datavraagstukken op innovatieve wijze beeldend. Het lab is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Ocular.
Vier onderdelen
Het JRCZ Data Science Lab werd beoordeeld op vier onderdelen: pedagogie, AV-technologie, innovatie en voordelen. De jury zei dat de technologie meerwaarde creëert op het vlak van leren en lesgeven in de ruimten. “Het design is innovatief, gaat verder dan de standaard klasruimtes en draagt bij tot de leerdoelstellingen.”
De prijs voor IT-projecten in het hoger onderwijs is een initiatief van European Univeristy Information Systems organisation (EUNIS). De Europese organisatie brengt mensen samen die verantwoordelijk zijn voor het beheer, ontwikkeling en het beleid van IT in het hoger onderwijs.