Simon Witt en Emma Lemmers van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme
'De gasten zijn blij met de innovaties'
Duurzaam energie- en watergebruik zijn belangrijke thema's voor ondernemers in het toerisme. Steeds meer camping- en parkeigenaren kijken kritisch naar hun bijdrage aan de klimaatmaatregelen. Strandpark De Zeeuwse Kust in Noordwelle en Camping Olmenveld in Serooskerke investeerden in het kader van het project Duurzaam watergebruik in innovaties om hun waterverbruik terug te dringen. Camping Weltevreden in Zoutelande deed hetzelfde en liet voor het project Z-Grid bovendien een slim energiemanagementsysteem aanleggen. Onderzoekers Simon Witt en Emma Lemmers van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzochten of de gasten iets merken van deze innovaties en wat ze ervan vinden.
Eugène de Kok, redacteur HZ Discovery
Intrinsieke motivatie
Het anders omgaan met water is belangrijk. De vele toeristen die elk jaar naar Zeeland komen, brengen veel geld in het laatje en verhogen het voorzieningenniveau, maar zorgen ook voor druk op bijvoorbeeld de watervoorziening, zeker in Zeeland waar zoet water toch al schaars is. De drie deelnemende campings zijn zich daarvan bewust. Ze hebben onder leiding van Impuls Zeeland en in samenwerking met onderzoek- en adviesorganisatie Leaf uit Wageningen zuiveringsinstallaties geïnstalleerd om zuiniger om te gaan met water. Samen bespaarden ze 14.000 kubieke meter water.
Strandpark De Zeeuwse Kust wil door hergebruik in 2028 de helft minder water lozen in het riool. Nu gebruikt het zo’n 30.000 kubieke meter per jaar. Als de tijdens de proef geteste installatie op het park wordt toegepast daalt het watergebruik met zo’n 18 procent. Weltevreden en Olmenveld hebben technieken aangeschaft waarmee hun water wordt gezuiverd en hergebruikt of geleverd aan landbouwbedrijven in de buurt.
De ondernemers investeren vanuit een intrinsieke motivatie, maar hopen wel dat het zich op termijn zal terugbetalen. “Onze taak was om te onderzoeken wat bezoekers van deze innovaties vinden en hoe ze deze ervaren”, zegt Simon Witt van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme. “Als ondernemer wil je niet dat ze opeens onder een koude douche staan of iets dergelijks”, vult zijn collega Emma Lemmers hem aan.
De onderzoekers legden de gasten vragenlijsten voor over de innovaties. Ze werkten hiervoor samen met twaalf HZ-studenten, die zeven dagen lang, zes uur per dag aanwezig waren op de campings. Zij interviewden gasten aan de hand van de vragenlijst. “Van de gasten die het weten reageert driekwart positief. Zij zijn blij met de innovaties, omdat vrijwel iedereen duurzaamheid een belangrijk onderwerp vindt.”

Communicatie
86 procent van de gasten steunt de ondernemers in hun ambities. Veel gasten weten echter niet dat de eigenaren stappen hebben gezet. “Er liggen veel kansen op het gebied van communicatie. Nu is dat nog redelijk beperkt”, aldus Witt. “Campings moeten hun gasten meer meenemen in waarom ze bepaalde dingen doen.” Dit helpt bij de bewustwording van de gasten. Het kan lonen, want uit het onderzoek blijkt dat 81 procent bewuster wil omgaan met water op hun vakantieadres. Het gaat dan vooral om minder en korter douchen.
De onderzoekers vroegen ook of gasten bereid zouden zijn om meer te betalen voor een camping die investeert in duurzaamheid. Die actiebereidheid is er nog niet echt. Uit het onderzoek blijkt dat 58 procent meer geld wil betalen voor een camping die duurzamer is dan andere. “Mensen kiezen een camping in de eerste plaats voor de locatie en faciliteiten. Innovaties op het gebied van duurzaamheid spelen voor die keuze geen rol. Duurzame maatregelen zijn voor veel gasten wel een reden om terug te keren.”, legt Lemmers uit.

Energiemanagement
Naast water is het energieverbruik een belangrijk item voor toeristische ondernemers. De nadruk van het Europese OPZuid-project Z-Grid lag op het laatste. Onderzoekers van het lectoraat Delta Power van de HZ keken samen met eigenaar Adriaan Wisse of ze op camping Weltevreden in Zoutelande slimme energiemanagementsystemen konden installeren en hoe ze stroom duurzaam konden opwekken. Wisse, die Weltevreden op termijn zelfvoorzienend wil maken, had eerder al geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepompen. In het kader van Z-Grid kwamen daar een grote batterij en een warmtebuffer bij om het dag- en nachtritme te overbruggen.
Over deze innovaties werden gasten eveneens bevraagd door Witt en Lemmers. “Ook hiervan vinden mensen het leuk als ze het horen, maar ze merken er weinig van. En dat is goed.” Het advies vanuit de HZ om meer te communiceren over de innovaties heeft Wisse inmiddels opgepakt. Op Camping Weltevreden komen bordjes met informatie over de werking van alle innovatieve systemen.
