Barbara, voorzitter College van Bestuur, blikt terug op haar studententijd:
“Een periode van enorme vrijheid"
Barbara, Voorzitter College van Bestuur, blikt terug op haar studententijd:
“Een periode van enorme vrijheid"
In 1988 deed Barbara, voorzitter College van Bestuur, haar eindexamen van de middelbare school. Op dat moment begon een avontuurlijke studententijd. Ze studeerde eerst een jaar in Frankrijk, waarna ze begon aan de Universiteit van Amsterdam. Ze koos voor Geschiedenis. Na het behalen van haar propedeuse reisde ze 2 jaar de wereld over, waar ze talloze avonturen beleefde.
Toen ze verder ging studeren, besloot ze een andere richting op te gaan. Het werd Rechten én Politicologie, tegelijkertijd. In 1996 studeerde ze af van beide studies. Voor HZ Life blikt ze terug op een periode die voor haar voelde alsof de wereld aan haar voeten lag: “Ik herinner het me als een periode van enorme vrijheid.”
Hoe heb je jouw studiekeuze gemaakt? "Ik heb ontzettend veel getwijfeld. Uit een studiekeuzetest kwam dat ik Technische Bedrijfskunde moest doen. Ik heb me ook nog ingeschreven bij Mijnbouwkunde in Delft. Ik kwam er echt niet uit. Toen werd ik verliefd op een jongen die Geschiedenis studeerde in Amsterdam. Daar ben ik uiteindelijk ook mee begonnen. Toch merkte ik dat ik meer geïnteresseerd was in de moderne tijd. Ik heb na het behalen van mijn propedeuse voor Rechten gekozen, met het idee dat ik daar een goede baan mee kon vinden. Politicologie vind ik gewoon heel interessant als vakgebied, vooral op internationaal gebied.
Ik had veel last van studiekeuzestress, maar ik leerde ook een belangrijke les: het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke studie je kiest. Tijdens je opleiding kom je altijd wel interessante onderwerpen tegen waar je je eigen accent kunt leggen. Er was niet 1 ideale studie geweest voor mij, en ik geloof dat dat voor veel mensen geldt. Sommige mensen zijn voorbestemd om bijvoorbeeld Maritiem Officier of Verpleegkunde te studeren, maar voor veel mensen geldt die specifieke voorkeur niet. Welke studie je ook doet, je kunt altijd waardevolle ervaringen meekrijgen uit andere vakgebieden."
Hoe kijk je terug op het reizen tijdens je studieperiode? "Ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Ik ben twee jaar op wereldreis geweest, voor een deel in mijn eentje. In Israël was ik te gast bij een Kibboets. Dat is een collectieve gemeenschap waar alles wordt gedeeld. Daar heb ik een paar maanden sinaasappels en grapefruits geplukt. Ik heb ook als bemanning op een zeilschip gewerkt, op de Rode Zee en bij Zuid-Afrika.
Dat hele idee van ergens aankomen waar je niemand kent, met weinig geld op zak. Dan moet je je toch zien te redden. Grappig dat veel dingen van die periode later in mijn carrière nuttig bleken. Het geld dat ik nodig had voor mijn reis, verdiende ik naast mijn studie in de horeca als propper. Door die ervaringen kan ik nu makkelijk ergens om vragen, zoals het sponsoren van beurzen voor studenten.
En ik heb ook geleerd dat iedereen een interessant verhaal heeft. Ik liftte tijdens het reizen regelmatig. Dan stapte ik bij iemand in de auto waarvan ik dacht ‘o jee, hoe ga ik een paar uur met deze persoon doorkomen?’ Uiteindelijk heeft zo iemand dan toch weer een heel boeiend verhaal."
Welke herinnering is jou het meeste bijgebleven van je studententijd? "Wat ik me herinner, is dat we zó veel tijd hadden. Met goede vriendinnen de hele avond kletsen. Een feest organiseren en het hele huis versieren. Ik herinner het me als een periode van enorme vrijheid. En dat terwijl ik best hard heb gewerkt. Ik deed twee studies en ik had altijd een bijbaan. Ik was lid van de studentenvereniging en ik deed vrijwilligerswerk voor Amnesty. Maar toch voelde het alsof de hele wereld voor me open lag."
Verkleed voor een gala
De diploma-uitreiking
Met het bestuur van het studentendispuut
Aan het werk tijdens haar wereldreis
“Ik heb een paar maanden sinaasappels geplukt in Israël en als bemanning op de Rode Zee gezeild”
Op welke manier heeft jouw studentenervaring invloed gehad op je keuze om te werken in het hoger onderwijs?
"Ik vind goed onderwijs heel belangrijk. Er is veel mis in het onderwijs in Nederland, dat gold ook tijdens mijn studie. Volle collegezalen en geen oog voor wat studenten nodig hebben. Het is zó’n belangrijke tijd, voor de persoonlijke ontwikkeling van de student, maar ook voor de maatschappij. Ik vind het een grote verantwoordelijkheid om dat onderwijs goed vorm te geven. Mijn studie rechten was bijvoorbeeld totaal anoniem. Het maakte niemand iets uit of je er was of niet. Ik vind het een belangrijke motivatie om dat anders te doen.
Daarnaast houd ik gewoon ontzettend van leren. En werken in het onderwijs is de beste plek om te blijven leren. Ik heb de universiteit en het hbo altijd een hele fijne plek gevonden omdat alles draait om vooruitgaan. Er heerst een hele positieve sfeer."
De diploma-uitreiking
Welke boodschap zou je willen meegeven aan HZ-studenten? "Mijn boodschap voor voltijdstudenten is: stap uit je comfortzone. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de kansen die je krijgt als je studeert. In mijn studententijd heb ik het meeste geleerd buiten de studie om. Kijk wat er mogelijk is bij HZ Community, minoren of stages naar het buitenland. Zou je graag iets willen doen, maar bestaat het nog niet? Wil je bijvoorbeeld een studievereniging oprichten of een reis organiseren? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor de kwaliteitsgelden. Wij steunen je initiatieven dolgraag binnen de HZ.
En minstens zo belangrijk: relax. Zolang je jouw interesses en je hart volgt, komt het écht goed. Dat is bij mij ook gebeurd met het reizen en met gekke vakken die ik volgde. Juist dat heeft later mijn carrière bepaald. Dus wees mild voor jezelf. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn.
Voor deeltijdstudenten heb ik enorm veel bewondering. Dat je besluit een studie aan de HZ te volgen, zegt iets over hoe ontwikkelingsgericht je bent. Ook hen wil ik meegeven om mild te zijn voor jezelf. Je hebt zoveel ballen in de lucht te houden. Haal er het meeste uit, maar werk jezelf niet over de kop. Én vraag hulp waar nodig is. Investeer in vriendschappen met medestudenten. Het is fijn om eens een hapje te eten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ik ken mensen die samen de deeltijd zijn doorgekomen, juist door de vriendschappen.
Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op mijn studententijd. Vooral door dat gevoel van vrijheid. Zowel binnen de studie om bruggen te kunnen bouwen, als het sociale daarbuiten. Dat is wat ik iedereen wil toewensen. We hebben het hier allemaal klaarliggen als jij de kansen grijpt."
“Stap uit je comfortzone! Wij steunen je initiatieven dolgraag binnen de HZ"