Het verschil tussen voltijd en deeltijd studeren
Als je aan het hbo wil studeren, kun je kiezen tussen een voltijdstudie en een deeltijdstudie. Bij een voltijdstudie ben je meer aanwezig op de HZ, maar er zijn nog veel meer verschillen. Zo is de structuur van de opleidingsvorm bijvoorbeeld compleet anders. Hieronder leggen we je alle verschillen uit.
Voltijd studeren
Bij een voltijdopleiding ben je gemiddeld 40 uur per week bezig met je studie. Doordeweeks krijg je les en daarnaast maak je opdrachten en leer je de theorie.
Structuur voltijd opleiding
Het 4-jarige programma van een bachelor-opleiding bestaat vaak uit dezelfde structuur:
- Het eerste jaar heet de “propedeusefase”. Hierin leer je de basis van de opleiding. Je dient een bepaald aantal punten te halen voordat je door kan naar jaar 2.
- In jaar 2 volgt ‘hoofdfase A’. Je gaat je kennis verdiepen.
- In jaar 3 start ‘hoofdfase B’. Je doet een minor en een meeloopstage.
- In jaar 4 werk je aan je afstudeeronderzoek.
Uitgestippelde route
Bij een voltijdopleiding volg je de route die is uitgestippeld. De vakken sluiten op elkaar aan. Voor alle vakken die je voldoende afsluit, krijg je een cijfer en daarmee studiepunten.
Bij voltijdonderwijs steek je al je tijd in je opleiding, volg je een structuur en zit je vaak met leeftijdsgenoten in de klas.
Deeltijd studeren
Als je bij de HZ een deeltijdstudie volgt, dan krijg je flexibel onderwijs. Dit betekent dat je zelf bepaalt waar, wanneer en hoe je leert. Docenten zijn er voor de ondersteuning, coaching en begeleiding. Bij alle deeltijdopleidingen moet je een passende werkplek hebben.
Lessen op de HZ en zelfstudie
De lessen zijn op één dag per week gepland. Ook doe je bij een deeltijdopleiding veel aan zelfstudie. Het is belangrijk dat je werk hebt en werkervaring hebt opgedaan. Hierdoor kun je theorie en opdrachten in de juiste context plaatsen. En je kunt je opdrachten combineren met je werk. Op deze manier is het mogelijk om tegelijk te studeren en werken.
Structuur deeltijd opleiding
Er is geen structuur zoals bij het voltijd onderwijs. Als deeltijdstudent bepaal je zelf de structuur. Je studieloopbaancoach helpt je daar bij. Samen met je docent maak je afspraken over hoe je gaat aantonen dat je het niveau van een vak beheerst. Dat vak wordt 'leeruitkomst' genoemd. Als je het niveau behaalt en aan alle eisen voldoet, dan krijg je je studiepunten.