Do's & Don'ts

Of je als ouder nu aan de start staat van het studiekeuzeproces of helemaal aan het eind: een aantal tips komen altijd van pas bij het ondersteunen van je kind. Wat kun je doen om je kind zo goed mogelijk te helpen? En wat moet je zeker proberen te voorkomen?

DO

Toon interesse

Ze laten het niet altijd merken, maar de meeste pubers vinden het fijn dat je interesse toont in hun studiekeuzeproces. Zolang je geduldig en positief meedenkt, is je interesse echt niet 'too much'.

DON'T

Stuur niet

Je kind heeft vrijheid nodig om zelf te ontdekken wat hij of zij interessant vindt. Probeer je eigen voorkeuren en meningen dus te verbergen. Draag geen richtingen aan waar je kind geen interesse in toont. Mocht je tiener zich bedenken, dan komt hij of zij er zelf wel op terug.

DO

Lees je in

Het is goed om te weten wat de mogelijkheden voor jouw kind zijn. Onderzoek daarom zelf eens welke opleidingen er zijn en met wat voor praktische zaken hij of zij rekening kan houden. Op hz.nl is er een speciale pagina vol informatie voor ouders.

DON'T

Neem het niet over

Dat jij jezelf goed hebt ingelezen, wil niet zeggen dat jouw tiener dit niet meer zelf hoeft te doen. Laat het onderzoek vooral aan je kind over. Alleen daardoor hij of zij erachter wat hem of haar echt aanspreekt. Jouw kennis is good to know, maar houd het zeker in het begin even op de achtergrond.

DO

Stel open vragen

Jezelf leren kennen is een belangrijk onderdeel van de studiekeuze. Iemand die goede vragen stelt kan daar erg bij helpen. Gesprekken komen pas echt los wanneer je open vragen stelt. Wie, wat, waar, hoe. En vraag vooral door naar concrete voorbeelden.

DON'T

Oordeel niet

Niet van iedere genoemde studierichting zul je even enthousiast worden. Maar oordeel vooral niet. Het komt dwingend over en je kind zal niet het gevoel hebben dat je zijn of haar gevoel serieus neemt. Vraag liever zo neutraal mogelijk door naar het achterliggende verhaal.

DO

Gebruik je voorkennis

Niemand kent je kind beter dan jijzelf. Dat is echte vader- of moederpower. Je kent de persoonlijkheid, de talenten, de passie en de momenten dat je even bij moet springen. Ook zonder te sturen kun je die kennis heel goed gebruiken tijdens je gesprekken.

DON'T

Vul niet in

Het nadeel van veel voorkennis: je kent je kind misschien wel té goed. Het gevaar is dat je delen van het gesprek zelf gaat invullen. Of belangrijke vragen niet stelt, omdat je het antwoord al denkt te weten. Vul niet in wie je kind is, wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Dat vertellen ze vanzelf, als jij de vragen maar stelt.

DO

Bewaak de planning

Pubers en goede planning gaan meestal niet samen. Ze doen veel op het laatste moment en zijn zich vaak minder bewust van praktische zaken, open dagen en belangrijke deadlines. Gelukkig ben jij er ook nog, om in geval van nood op de alarmknop te drukken.

DON'T

Jaag niet op

Natuurlijk mag je je kind een keer een figuurlijke schop onder de kont geven als hij of zij écht niet vooruit te branden is. Maar meestal is het geen kwestie van onwil. Wanneer je kind nog onzeker is over de keuze, werkt opjagen averechts. Wees geduldig en begripvol, zodat je kind je blijft vertrouwen als coach. Die doorbraak komt echt wel een keertje.