Hoe zit de opleiding in elkaar?
Geen opleiding is hetzelfde. Zelfs niet als ze allebei Bouwkunde heten. Iedere hogeschool en iedere opleiding heeft zijn eigen aanpak, opbouw, studieroutes en specialisaties. Hier kun je onder meer op letten!
Is de opleiding theoretisch of meer praktisch ingericht?
Leest en leert je tiener graag? Of gaat hij of zij het liefst aan de slag met projecten? Natuurlijk komen theorie en praktijk op iedere opleiding samen. Maar niet overal in dezelfde verhouding. Bij praktijkgerichte opleidingen leert je kind door veel te werken aan (real life) opdrachten. Maar je vindt 'dezelfde' opleiding ook met ruimere aandacht voor de theoretische en wetenschappelijke kennis.
Welke studieroutes zitten er in de opleiding?
Stel: je zoon of dochter richt zich op een hbo-opleiding ICT. Bekijk dan goed uit welke studieroutes en afstudeerrichtingen de opleidingen bestaan. De ene opleiding biedt in het derde of vierde jaar misschien wel een studieroute Data Scientist aan, waar je kind zich bij de ander in Cybersecurity kan specialiseren. Probeer samen uit te vinden welke route het beste aansluit op de interesses van je kind.
Waar scoort een opleiding goed op?
In de onafhankelijke Keuzegids hbo lees je per opleiding en hogeschool waar ze goed en minder goed op scoren. De cijfers komen uit de jaarlijkse Nationale Studenten EnquĂȘte (NSE). Dit is een grootschalig landelijk onderzoek onder alle Nederlandse studenten. De studenten geven (anoniem) hun beoordeling op tal van vlakken. Bijvoorbeeld over de opbouw van de opleiding, de begeleiding, het niveau van de docenten, de faciliteiten en de studielast.
Minoren, excursies en studeren in het buitenland
Opleidingen bieden vaak allerlei mogelijkheden aan studenten om zijn of haar kennis te verbreden. Via workshops, excursies en andere kennisactiviteiten, maar bijvoorbeeld ook door een halfjaar in het buitenland te studeren. Ook zijn er vaak toffe projecten waar studenten gezamenlijk aan kunnen werken. Met z'n allen bouwen aan een zonneboot bijvoorbeeld. De moeite waard om naar te vragen tijdens een open dag!
Zelfstandig of in groepsverband
Haalt je zoon of dochter de meeste energie uit samenwerken? Of maakt je tiener de beste stappen als hij of zij meer autonoom aan het werk kan? Ieder kind is daar anders in. Je kunt er goed op letten bij het kiezen van de opleiding. Is er veel groepswerk? Is je kind straks dagelijks met anderen te vinden in het practicumlokaal? Of ligt de nadruk meer op het volgen van colleges en het lezen en leren van de materie? Spreek je een student op de open dag? Vraag het hem of haar!