Saar vertelt over studiekeuzestress
“Ik verloor het overzicht”
Bjina 4 jaar geleden heeft Saar de keuze gemaakt om Communicatie te studeren aan de HZ. Ze had voorafgaand aan haar studie (en zelfs tíjdens) last van studiekeuzestress.
In haar blog blikt ze terug op haar keuze en stelt ze je gerust. Je bent niet de enige die het ingewikkeld vindt om zo'n belangrijke keuze te maken!
In een wereld vol keuzes kan het lastig zijn om de juiste richting te kiezen. Bestaat er eigenlijk wel zoiets als dé juiste keuze? En hoe weet je of je de juiste beslissing neemt? Het maken van keuzes kan twijfels en stress veroorzaken. Die stress kwam bij mij vooral toen het ging om het kiezen van de juiste studie. Herken jij dit gevoel van studiekeuzestress?
Hoge verwachtingen Misschien ben je wel bekend met deze situatie. De verwachtingen van mensen uit je omgeving zijn hoog, maar die van jezelf zijn nóg hoger. Daardoor vind je het moeilijk om fouten te maken. Dat kan er weer voor zorgen dat je studiekeuze een hoop stress met zich meebrengt. Omdat ik daar alles van weet, schreef ik deze blog. Ik hoop je hiermee te inspireren en vooral wat angst bij je weg te halen.
Twijfelen, twijfelen en nog eens twijfelen Daar was hét moment: mijn middelbare schooltijd zat erop en het was tijd om te gaan studeren. Maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Studeren leek leuk, maar welke studie moest ik kiezen? Met mijn vingers in mijn haren, urenlang scrollen op het internet. Talloze Open Dagen bezoeken en het invullen van tientallen studiekeuzetesten. Het ging van docent naar zorg. Van schilder naar schrijver. Van een tussenjaar naar uiteindelijk maar starten met een opleiding waarvan een vriendin zei: "Dat is iets voor jou." Het werd Communicatie.
Tijdens mijn eerste studiejaar dacht ik: "nee, dit is het toch niet." Ik ging verder zoeken, deed toelatingsexamens, schreef me in voor andere opleidingen, maar uiteindelijk zei ik alles af en ging ik toch maar door met de opleiding die ik al volgde. De keuzestress nam het wéér over. Ik verloor het overzicht en ik vertrouwde niet meer op mijn eigen kompas.
"Als ik terugkijk naar mijn studie, denk ik: "dit pakken ze mij nooit meer af." Alle mensen die ik heb leren kennen, de kennis en praktijkervaring die ik heb opgedaan en misschien wel het belangrijkste: ik ben als persoon gegroeid."
Saar, oud-student Communicatie
Barbara, voorzitter College van Bestuur HZ, over studiekeuzestress:
"Ik heb toentertijd ontzettend getwijfeld. Ik had veel last van studiekeuzestress, maar ik leerde ook een belangrijke les: het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke studie je kiest. Tijdens je opleiding kom je altijd wel interessante onderwerpen tegen waar je jouw eigen accent kunt leggen. Er was niet 1 ideale studie geweest voor mij, en ik geloof dat dat voor veel mensen geldt."
Terugblik: was het de juiste keuze? Nu, bijna een hele studie verder, realiseer ik me dat ik nog steeds niet precies weet wat voor werk ik wil doen. Is het dan allemaal voor niets geweest? Absoluut niet. Als ik terugkijk naar mijn studie, denk ik: "dit pakken ze mij nooit meer af." Alle mensen die ik heb leren kennen, de kennis en praktijkervaring die ik heb opgedaan en misschien wel het belangrijkste: ik ben als persoon gegroeid en heb mezelf op allerlei manieren leren kennen.
Je leertraject stopt niet na je studie, iets wat ik heel lang heb gedacht. Ik moest en zou meteen de juiste keuze maken. Heb ik dat gedaan? Ja, nu kan ik zeggen van wel. Maar ik geloof ook dat er niet 1 ultieme keuze is. Iedere opleiding zit vol met mogelijkheden om zowel professioneel als persoonlijk te groeien.
Vertrouw op je gevoel Laat je verrassen door alles wat studeren jou te bieden heeft en laat je inspireren door de mensen om je heen, de dingen waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. Vraag je naasten eens wat zij bij jou vinden passen en hoe ze jou over tien jaar zien. Ga hiermee aan de slag en vertrouw op je gevoel. Kies vervolgens voor een studie waarvan je denkt: "dit is een goede optie voor mij" of "hier kan ik ontdekken wat ik wil." Als je tijdens je studie merkt dat het toch niets voor jou is, zijn er nog tal van andere opties waar je uit kunt kiezen. Soms is het maken van de verkeerde keuze nodig om de juiste te vinden.
Heb jij verschillende opleidingen op het oog? Of ben je geneigd om snel te twijfelen en heb je behoefte aan iemand die met je meedenkt? Dan staat onze studiekeuzeadviseur voor je klaar op de manier waarbij jij je comfortabel voelt. Bellen, mailen of liever via WhatsApp? Dat is helemaal aan jou.