Fee vertelt over haar burn-out tijdens het afstuderen
“Bij ieder stressmoment greep ik naar een sigaret”
Fee is de gastblogger van deze editie van HZ Life. Ze vertelt over een kwetsbaar onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt. Toen Fee mocht afstuderen van de opleiding Communicatie, kwam ze in een burn-out terecht.
Tijdens haar herstel ontdekte ze manieren om haar mentale gezondheid te versterken. Om jou te inspireren, heeft ze haar verhaal openhartig op papier gezet.
‘Even doorbijten Fee, dit zijn de laatste loodjes!’ Op de eerste dag van mijn afstudeerstage was ik er, maar ook weer niet. Terwijl ik staarde naar mijn laptopscherm, raasde alles aan me voorbij. Mijn hartslag schoot omhoog alsof ik een marathon rende. Een intense hitte golfde door mijn lichaam, en het voelde alsof al het bloed uit mijn gezicht trok. Ik haastte me naar de wc, waar ik in tranen uitbarstte. Een paniekaanval.
Ik kon niet meer verder en ging naar huis. Diezelfde middag kwam bij de huisarts het hoge woord eruit: ‘Je hebt een burn-out.’ Mijn onderzoeksvoorstel was al goedgekeurd, maar ik kon mijn stage niet meer afmaken.
Maatschappelijke druk, perfectionisme en faalangst Was het een verrassing? Niet echt. Ik bleef maar doorgaan en probeerde alle onderdelen in mijn leven in balans te houden. Ik moest mijn lichaam opnieuw leren kennen, doordat ik midden in mijn transitie zat. Sociale contacten zijn belangrijk voor mij, dus die wilde ik ook onderhouden. Mentale gezondheid, hobby’s, mijn bijbaan én afstuderen. Ik ging over mijn eigen grenzen heen, tot ik geen energie meer over had.
Maatschappelijke druk, perfectionisme en faalangst speelden een rol in mijn leven. Daarom is het niet vreemd dat ik uiteindelijk opgebrand raakte. Inmiddels heb ik geleerd dat het goed is om scherp te zijn in deze prestatiegerichte maatschappij. Maar het is nóg belangrijker om buitenom productieve uren ruimte te vinden voor ontspanning. Tijdens mijn herstel heb ik manieren gevonden om hier een balans in te vinden.
"De sportschool bleek een gamechanger te zijn. Ik werd steeds gezonder en sterker. Fysiek, maar juist ook mentaal."
Omgaan met de mentale uitdagingen
Bij ieder stressmoment greep ik naar een sigaret. Op korte termijn leek me dat even te verdoven, maar uiteindelijk voelde ik me er slecht door. Ik zocht nieuwe, gezonde manieren om stoom af te blazen. De sportschool bleek een gamechanger te zijn. Het bracht structuur in mijn leven en na iedere sessie had ik een voldaan gevoel. Op de lange termijn werd ik steeds gezonder en sterker. Fysiek, maar juist ook mentaal.
Mijn perfectionisme maakte het moeilijk om fouten te accepteren, maar ik realiseerde me dat de wereld niet vergaat als er iets misgaat. Ook ben ik gestopt met mezelf te vergelijken met leeftijdsgenoten. Iedereen bewandelt een ander pad. Ik ben de enige die míjn leven leidt, dus het is onmogelijk om ‘achter te lopen’ ten opzichte van mezelf. Die gedachte geeft me rust.
Praten helpt!
Voorheen was ik altijd heel gesloten. Ik wilde niemand lastigvallen met mijn persoonlijke uitdagingen. Wat als ze me irritant en overdreven zouden vinden? Wat als ik te veel zou zijn? Uiteindelijk leerde ik dat de mensen in mijn omgeving graag naar me willen luisteren. Mijn familie en vrienden boden me steun en begrip wanneer ik dat het meest nodig had.
Ook heb ik een gesprek aangevraagd bij Petra, studentenpsycholoog bij de HZ. Zij gaf me het gevoel dat ik er niet alleen voor stond tijdens deze hectische periode. Ze was een luisterend oor voor mij en hielp me uitdagingen te relativeren.
Door gezonde hobby’s te vinden, rust te nemen en te praten, is het me inmiddels weer gelukt om mijn hoofd boven water te houden. Het leven zit vol met uitdagingen, maar ook met heel veel cadeautjes. Cliché, maar waar.
Fee heeft een half jaar hersteld. Daarna is ze met frisse moed opnieuw begonnen aan haar afstudeerproject. Inmiddels is ze afgestudeerd en heeft ze haar diploma Communicatie Bachelor of Arts op zak.