Wat als je de verkeerde studiekeuze maakt?
Je gaat er niet vanuit, maar het kan natuurlijk gebeuren: die opleiding waar je zo enthousiast over was, blijkt toch niet zo goed bij je te passen. Hoe kan dat nou? Je hebt je uitvoerig georiënteerd en je was ervan overtuigd dat dit dé opleiding voor jou was. Wat nu?
Ben je bang om de verkeerde studiekeuze te maken? Dat is begrijpelijk. Je wilt je de komende jaren immers wel thuis voelen op de opleiding waar je wordt klaargestoomd tot professional. Toch zouden je zorgen het maken van een studiekeuze niet in de weg moeten staan, want dat is niet nodig. Gaia is ervaringsdeskundige en deelt openhartig haar verhaal: "Je bent niet de enige!"
Je hebt drie jaar Social Work gestudeerd aan de HZ. Waarom heb je voor die opleiding gekozen?
Ik was 16 jaar toen ik begon met mijn opleiding aan de HZ, waardoor ik al op hele jonge leeftijd een studiekeuze moest maken. Het leek me tof om andere mensen te kunnen helpen. Daarom heb ik voor Social Work gekozen. Mijn plan was om na het behalen van mijn Propedeuse door te stromen naar de WO-opleiding Psychologie.
Hoe is jouw studie ervaring geweest?
Toen ik begon aan de HZ, had ik het erg naar mijn zin. Ik kon me goed focussen tijdens de fysieke lessen en het maken van opdrachten op de HZ. In de tweede helft van het eerste studiejaar begon de coronaperiode. Toen kwam ik thuis te zitten, waar het snel bergafwaarts ging. Ik heb niet-gediagnosticeerde ADHD. Daardoor kan ik mij op de HZ heel goed focussen, maar thuis leren werkte absoluut niet voor mij.
Uiteindelijk deed ik het eerste studiejaar opnieuw, waar ik erg verdrietig over was. Tijdens dat studiejaar zat ik nog steeds thuis, waardoor mijn resultaten niet verbeterden. Uiteindelijk ben ik wel overgegaan naar het tweede studiejaar, maar door de pandemie had ik moeite met het vinden van een stage. Het was voor mij een stressvolle periode.
Uiteindelijk ben je met Social Work gestopt. Hoe is dat proces verlopen?
Op een gegeven moment besefte ik dat ik ondersteuning nodig had. Zo ben ik bij de studentenpsychologen terechtgekomen. Petra heeft me enorm geholpen. De sessies die ik bij haar had, waren precies wat ik op dat moment nodig had. Na drie jaar strugglen heb ik toen de knoop doorgehakt om te stoppen met mijn opleiding.
Hoe voelde het voor jou om te stoppen met je opleiding?
Op dat moment voelde het voor mij alsof ik had gefaald. Dit was de eerste keer dat iets me niet lukte. Ik maakte me zorgen over financiën en het feit dat ik al drie jaar in deze studie had gestoken. Uiteindelijk heb ik er goed met mijn ouders over gepraat en kon ik het relativeren.
Studeren met een ondersteuningsbehoefte
Heb je een fysieke en/of mentale beperking en heb je ondersteuning nodig tijdens je studie? Of ben je topsporter en kun je extra begeleiding gebruiken? Bij de HZ staat een heel team aan professionals voor je klaar. Zo kun je terecht bij de autismecoach, taalcoach, meer- en hoogbegaafdencoach en de topsportcoördinator.
Mentale gezondheid
Ook voor mentale gezondheid is op de HZ veel aandacht. Om je hierin te ondersteunen kun je onder anderen terecht bij het Student Success Centre, studentenpsychologen en vertrouwenspersonen.
"Ik heb een vriendengroep van 10 mensen, waarvan er 7 van opleiding zijn gewisseld. Het is helemaal niet raar als je niet in één keer de juiste keuze maakt."
Gaia, student Communicatie
"Ik heb een vriendengroep van 10 mensen, waarvan er 7 van opleiding zijn gewisseld. Het is helemaal niet raar als je niet in één keer de juiste keuze maakt."
Gaia, student Communicatie
Wat doe je nu?
Het volgende studiejaar ben ik begonnen met de opleiding Communicatie. Corona was voorbij, dus toen durfde ik het weer aan. Ik heb me toen georiënteerd via de opleidingspagina en de informatie sprak me direct aan.
Ik ben heel blij dat ik weer aan de HZ studeer, want Communicatie is echt mijn passie. Nu zit ik bij de Hogeschoolraad, Opleidingscommissie en het Dagelijks Bestuur. Ik ben blij dat ik mijn weg weer heb gevonden. Ik zie een toekomst voor mezelf in het Communicatievak, wat ik heb ontdekt dankzij mijn switch.
Toen ik net van de middelbare school kwam, zag ik studieonderwerpen nog als vakken, niet als competenties voor mijn toekomstige baan. Nu ik dit proces heb doorlopen, besef ik waar ik het voor doe. Dat lukte me nog niet toen ik 16 was.
Wat wil je toekomstige studenten meegeven die bang zijn om de verkeerde keuze te maken?
Ik wil ze vooral geruststellen. Mocht je gekozen opleiding toch niet bij je passen, dan ben je niet de enige! Ik heb een vriendengroep van 10 mensen, waarvan er 7 van opleiding zijn gewisseld. Het is helemaal niet raar als je niet in één keer de juiste keuze maakt. Je bent volop in ontwikkeling als je net van de middelbare school komt en een studie kiest. Als die passie een paar jaar later verandert, dan is dat oké. En het maakt ook niet uit als je op latere leeftijd aan een nieuwe opleiding begint. Je bent nooit te oud om te leren!
Begeleiding en hulp bij het studeren
Denk je dat je ondersteuning nodig zult hebben tijdens je studie? Bij de HZ staat een team aan professionals voor je klaar om de hulp te bieden waar jij behoefte aan hebt. Een overzicht van alle ondersteuning vind je op de 'Begeleiding en hulp' pagina.