Leraar Basisonderwijs
Wat leuk dat je interesse hebt in de opleiding Leraar Basisonderwijs! Je bent nu een stap verder in je zoektocht naar de studie die bij jou past. Op deze pagina kun je meer lezen over wat deze opleiding inhoudt, maar helpen je ook graag stap voor stap verder om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is voor jou!
Volg de 3 studiekeuzestappen
Over de opleiding
Als leerkracht heb je een brede kennis nodig: van de basisschoolvakken tot lesmethoden, van het motiveren van kinderen tot het voeren van oudergesprekken. Maar leraar worden is meer dan alleen voor de klas staan. Je hebt regelmatig contact met andere organisaties, zoals kindcentra, sportverenigingen en welzijnsinstellingen en speelt een belangrijke rol in de algehele ontwikkeling van een kind. Wil jij graag met kinderen werken en het verschil maken in hun ontwikkeling? Kies dan voor de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ.
Waarom Leraar Basisonderwijs aan de HZ?

Jaarlijkse excursies
Elk jaar zijn er één of meerdere excursies. In jaar 1 ga je naar Amsterdam, bezoek je het Rijksmuseum en woon je een live tv-programma bij. In jaar 2 start je met een driedaags kamp in Cadzand, waar je zowel zelf op kamp gaat als leert hoe je dit voor basisschoolleerlingen organiseert.

Tweedegraads lesbevoegdheid
Je hebt de kans om tijdens de opleiding Leraar Basisonderwijs je tweedegraads lesbevoegdheid te behalen. Dit betekent dat je ook op het mbo en de middelbare school les mag geven. Je behaalt je bevoegdheid aan de AP Hogeschool in Antwerpen.

Thematisch onderwijs
Op de basisschool wordt steeds vaker thematisch onderwijs gegeven, waarbij verschillende vakken samenkomen binnen een thema. Ook binnen de opleiding geven we ons onderwijs thematisch vorm, zodat de vakken op elkaar aansluiten. Wat je leert kun je direct toepassen op je leerwerkplek.
Maak de opleiding op maat met een minor
In het derde jaar van de opleiding kies je een minor en verdiep je je in een onderwerp dat bij jou past. Blijf in Nederland en specialiseer je in bijvoorbeeld bewegingsonderwijs, kinderen met specifieke onderwijsbehoeften of verkenning vo/mbo. Droom je van een buitenlandervaring? Het International Office van de HZ helpt je verder wanneer je een minor in het buitenland wilt volgen. Welke route je ook kiest, een minor biedt je de kans om je studie op maat te maken.
"Het vak houdt veel meer in dan alleen voor de klas staan. Het is ook niet zo dat je van 08.30 tot 15:00 lesgeeft en dat het dan goed is geweest. Je bent bezig met de leerlingen, je stelt plannen op om kinderen te begeleiden in bepaalde vakken. Je bent bezig met gedrag, ontwikkeling of problemen. Of gewoon extra hulp omdat ze dat nodig hebben. En je bent naast juf of meester ook een beetje EHBO'er, zorgverlener, sociaal werker en de clown. Je bent alles in één"
Opleiding in jaren
Stage en lessen op de HZ
Op maandag en dinsdag loop je stage op je opleidingslocatie, waar je één dag lesgeeft onder begeleiding en de andere dag werkt aan opdrachten met je leerteam en praktijkbegeleider. In semester 1 start je in de onderbouw (groep 1-4) en in semester 2 in de bovenbouw (groep 5-8), zodat je ontdekt waar je voorkeur ligt. De rest van de week volg je lessen op de HZ of werk je thuis aan opdrachten.
Stage en lessen op de HZ
Op maandag en dinsdag loop je stage op je opleidingslocatie, waar je één dag lesgeeft onder begeleiding en de andere dag werkt aan opdrachten met je leerteam en praktijkbegeleider. In semester 1 start je in de onderbouw (groep 1-4) en in semester 2 in de bovenbouw (groep 5-8), zodat je ontdekt waar je voorkeur ligt. De rest van de week volg je lessen op de HZ of werk je thuis aan opdrachten.
Minor kiezen
In het derde jaar van de opleiding kies je een minor en verdiep je je in een onderwerp dat bij jou past. Je kiest zelf een minor die bij je past. Dit kan op de HZ, op een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland.
Hele jaar stage en afstudeeronderzoek
Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je LIO-stage. Je verdiept je in een vakgebied, zodat je (bege)leiding kunt geven aan collega’s in dat vakgebied. Ook voer je een onderzoeksopdracht uit. Je sluit de opleiding af als Leraar in Opleiding (LIO), waarbij je een jaar lang twee dagen per week voor je eigen klas staat.
Toelatingstoetsen
Als je wilt starten met de opleiding Leraar Basisonderwijs, is het belangrijk dat je voldoende basiskennis hebt van de vakken rekenen & wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Om dit aan te tonen maak je toelatingstoetsen. Welke toetsen jij moet maken hangt af van jouw vooropleiding en jouw vakkenpakket. Je moet de toetsen vóór de start van de opleiding minstens één keer maken. Niet gehaald? In het eerste jaar krijg je nog twee herkansingen met extra ondersteuning. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl lees je alle informatie over de te maken toetsen en de toetsdata.
Stages
"Ik vind het een groot pluspunt dat je vanaf jaar 1 al direct voor de klas staat. Ik loop nu in mijn eerste jaar al 2 dagen stage op een basisschool, waar ik werk en leer tegelijk. Dat werk heel fijn, omdat je de theorie uit de lessen meteen kunt toepassen in de klas"
Stages
Stage lopen is een belangrijk onderdeel van de opleiding Leraar Basisonderwijs. Je loopt ieder jaar stage:
Onder- en bovenbouw Je hebt in de eerste twee jaar afwisselend een leerwerkplek in de onderbouw (groep 1-4) en bovenbouw (groep 5-8). Vanaf jaar 3 specialiseer je jezelf in de onder- of bovenbouw en loop je stage in de door jouw gekozen bouw. Je doet je lessen en opdrachten op een vaste stamgroep.
Regelen van een stageplek In de eerste twee jaar regelt de opleiding een leerwerkplek. Hierbij houden we rekening met je woonplaats, vervoersmogelijkheden en voorkeur voor bijvoorbeeld een protestants-christelijke, rooms-katholieke of openbare basisschool. Begeleiding Je stages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarom zorgen we ervoor dat je goed begeleid wordt. Naast de leerkracht uit jouw stamgroep word je begeleid door een schoolopleider. Dit is een collega die ook in het onderwijs werkt. Vanuit de opleiding word je begeleid door een instituutsopleider. Je instituutsopleider komt op lesbezoek, geeft je feedback, helpt met voorbereiden en beoordeelt je ontwikkeling.
Projecten tijdens de opleiding

Educatieve games ontwikkelen voor digitale veiligheid in het basisonderwijs
In het tweede jaar werk je in het tweede semester aan een praktijkvraag vanuit een zorginstelling. Samen met studenten van andere opleidingen bedenk je een innovatieve oplossing om de zorg te verbeteren.