Social Work
Wat leuk dat je interesse hebt in de opleiding Social Work! Je bent nu een stap verder in je zoektocht naar de studie die bij jou past. Op deze pagina kun je meer lezen over wat deze opleiding inhoudt, maar we helpen je ook graag stap voor stap verder om verder te ontdekken of dit de juiste keuze is voor jou!
Volg de 3 studiekeuzestappen
Over de opleiding
Ieder mens kent 'ups en downs', maar soms ontstaan er grotere problemen, tijdelijk of langdurig. Denk aan verslavingen, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden of werkloosheid. Als social worker help je mensen in kwetsbare situaties sterker te worden door hen hulpmiddelen aan te reiken en te leren hoe ze die effectief kunnen inzetten.
Wil je graag iets voor mensen betekenen, vind je het uitdagend om te werken met kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen en wil je ze helpen de eigen regie over hun leven terug te krijgen? En heb je een goed inlevingsvermogen? Kies dan voor de opleiding Social Work aan de HZ!
Waarom Social Work aan de HZ?

Hechte community
Je studeert in kleine klassen, waar studenten en docenten elkaar goed kennen en voor elkaar klaarstaan. Zo maak je deel uit van een hechte community waarin je je snel thuis voelt.

Breed opgeleid
Je kunt met deze opleiding overal in het sociaal domein terecht. Van de jeugdzorg tot ouderenzorg of de verslavingszorg. Je werkt op bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen of gevangenissen.

Beste opleiding Social Work van Nederland
Al 11 jaar op rij is deze opleiding de beste opleiding Social Work van Nederland volgens de HBO Keuzegids.
"Ik heb de opleiding Social Work gekozen omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in maatschappelijke vraagstukken, wat er speelt in de maatschappij en daarnaast ook psychologie en de ontwikkeling van personen heel belangrijk vind en interessant."
Opleiding in jaren
Les op de HZ en 3 keer 40 uur vrijwilligerswerk
Je focus ligt dit jaar op onderwerpen/cursussen, zoals psychologie, waarnemen en observeren, kennis over doelgroepen, groepsdynamica, gespreksvoering, creatief handelen, methodieken in begeleiding van cliënten, ontwikkeling tot professional, maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingspsychologie. Je doet 3 keer 40 uur vrijwilligerswerk bij een organisatie naar keuze.
Stage en les op de HZ
Je loopt 3 dagen (of 24 uur) per week stage bij een instelling naar keuze gericht op jeugd en onderwijs, welzijn, individuele hulp, enz. . Je focust dit jaar op onderwerpen, als huiselijk geweld, psychische ziekten, methodieken in begeleiding van cliënten, diversiteit en sociaal beleid en recht.
Les op de HZ (profiel) en minor
Je gaat dit jaar van start met je gekozen profiel: Zorg, Welzijn & Samenleving of Jeugd. Je krijgt het eerste half jaar lessen op de HZ, afhankelijk van jouw gekozen profiel. Ook ga je aan de slag met psychotrauma, beroepsinnovatie en herstelgericht werken.Je kiest zelf een minor die bij je past. Dit kan op de HZ, op een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. De HZ biedt een aantal minoren aan, waaronder Jeugd- en gezinsprofessional en de minor Psychologie in de Praktijk.
Stage en les op de HZ
Je loopt drie dagen stage per week bij een organisatie naar keuze. Hier voer je ook een afstudeeronderzoek uit. Je volgt daarnaast lessen op de HZ op het gebied van beroepsethiek, samenwerking en het voeren van de regie.
Maak je studie Social Work op maat met je studieroute en minor
In het derde jaar kies je een studieroute: Zorg, Welzijn & Samenleving of Jeugd. Ook kies je een minor en verdiep je je in een onderwerp dat bij jou past. Blijf in Nederland en verdiep je in psychologie of in de minor jeugd- en gezinsprofessional. Droom je van een buitenlandervaring? Het International Office van de HZ helpt je verder wanneer je een minor in het buitenland wilt volgen. Welke route je ook kiest, een minor biedt je de kans om je studie op maat te maken.
Stages
"In de toekomst zie ik mezelf werken binnen de geestelijke gezondheidszorg, de GGZ, of de psychiatrie. Tijdens mijn opleiding Social Work heb stage gelopen bij het Equicentrum de Kraaghoeve. Daar krijgen mensen met een psychiatrische problematiek therapie met paarden. Dat is echt mijn droombaan"
GGZ-agoog/SKJ-registratie
Bij het afronden van de opleiding Social Work kun je ervoor kiezen om extra registraties te behalen, zoals die van het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) of GGZ-agoog. Deze registraties bieden extra mogelijkheden in je carrière en zijn belangrijk voor het werken met specifieke doelgroepen zoals kinderen, jongeren of mensen in de GGZ.
SKJ-registratie De SKJ-registratie is bedoeld voor professionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen, bijvoorbeeld in de jeugdzorg. Het SKJ houdt bij of je voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid en of je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in het vak. De registratie is belangrijk als je in bepaalde functies in de jeugdzorg wilt werken. Je moet voldoen aan de eisen van bijscholing en je hebt regelmatig een herregistratie nodig.
GGZ-agoog Als GGZ-agoog ben je gekwalificeerd om met mensen met psychische problemen te werken. Dit kan bijvoorbeeld in de begeleiding van mensen met psychiatrische stoornissen of verslavingsproblemen.
Wil je jezelf registreren als SKJ-professional en GGZ-Agoog? Combineer dan tijdens de opleiding slim je profiel en minor:
- Als je het profiel Zorg volgt, kun je je registreren als GGZ-Agoog. Wil je je ook registeren als SKJ-professional? Kies dan voor de minor Jeugd- en Gezinsprofessional. Na het behalen van je bachelordiploma kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte nascholing waarmee je je kunt registreren als SKJ-professional.
- Als je het profiel Jeugd- en Gezinsprofessional hebt gekozen, dan kun je je registreren als SKJ-professional. Wil je je ook registreren als GGZ Agoog? Kies dan voor de minor Zorg en Ondersteuningsprofessional. Na het behalen van je bachelordiploma kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte nascholing waarmee je je kunt registreren als GGZ Agoog.