Verpleegkunde

Wat leuk dat je interesse hebt in de opleiding Verpleegkunde! Je bent nu een stap verder in je zoektocht naar de studie die bij jou past. Op deze pagina kun je meer lezen over wat deze opleiding inhoudt, maar helpen je ook graag stap voor stap verder om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is voor jou!

Over de opleiding
Opleiding in jaren
Minors
Stages

Volg de 3 studiekeuzestappen

Stap 1: verdiepen in een opleiding (hier ben je nu)

Lees verder over deze opleiding

Stap 2: bezoek een Open Dag of Meeloopdag

Meld je aan

Stap 3: aanmelden opleiding

Lees meer over aanmelden

Extra advies nodig?

Plan een adviesgesprek

Over de opleiding

Wil jij elke dag het verschil maken in het leven van anderen? Kies dan voor de opleiding Verpleegkunde aan de HZ! Bij ons word je breed opgeleid, zodat je straks in allerlei zorgsectoren aan de slag kunt. Van het ziekenhuis tot de thuiszorg en van ouderenzorg tot de geestelijke gezondheidszorg. Je studeert in kleine klassen, waar studenten en docenten elkaar goed kennen en altijd voor elkaar klaarstaan. Zo maak je deel uit van een hechte community waarin je je snel thuis voelt. Je loopt tijdens de opleiding ieder jaar stage op verschillende plekken in de zorg, zodat je ontdekt wat goed bij jou past.

Waarom Verpleegkunde aan de HZ?

Hechte community

Je studeert in kleine klassen, waar studenten en docenten elkaar goed kennen en voor elkaar klaarstaan. Zo maak je deel uit van een hechte community waarin je je snel thuis voelt.

Breed opgeleid

Je kunt met deze opleiding overal in de zorg terecht. Van wijkverpleegkundige, verpleegkundige in het ziekenhuis tot rijden op de ambulance of verpleegkundige in de gevangenis.

Nieuwste technologie

Met onder andere een Virtual Reality-bril en de Nursing Anne Simulator oefen je realistische zorgsituaties in een veilige setting samen met medestudenten en docenten.

"Ik vind het uitdagend om daar te werken waar acute situaties zich voordoen. Waar je direct moet handelen en het verschil kunt maken op dat moment. Dus niet alleen verplegen, maar ook echt snel en effectief handelen in levenskritieke momenten"

Opleiding in jaren

1

Studeren op de HZ en 2 stages

Je leert je eerste verpleegkundige handelingen uitvoeren, zoals iemand wassen en aankleden, het meten van een bloeddruk, reanimeren, maar ook het communiceren met patiënten of cliënten. Je krijgt zowel theorie- als praktijklessen.Je loopt dit jaar 2 keer stage in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de thuiszorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg of ouderenzorg.

Studeren op de HZ en 2 stages

Je gaat verder met de ontwikkeling van je theoretische kennis, jouw communicatieve vaardigheden als zorgprofessional en je verpleegtechnische vaardigheden. Denk aan leren bloedprikken, infuusprikken en wondzorg. Je krijgt VR- en simulatieonderwijs, waarbij je onder andere scenario's doorloopt met behulp van een VR-bril. Je loopt dit jaar 1 keer stage in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de thuiszorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg of ouderenzorg.

Stage, les op de HZ en je minor

Je start het jaar met een stage van 20 weken. Je komt 1 dag per week terug naar de HZ voor lessen. De kennis en vaardigheden die je tijdens de les leert kun je gelijk toepassen om de kwaliteit van zorg op je stageplaats te verbeteren. Je kiest dit jaar een minor: een keuzepakket van een half jaar. Hiermee verdiep of verbreed je jouw kennis. Je kiest zelf een minor die bij je past. Dit kan op de HZ, op een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. De opleiding Verpleegkunde op de HZ heeft 2 unieke en bijzondere minoren: de minor Acute Zorg en de minor Psychologie in de Praktijk.

Hele jaar stage en les op de HZ

Je loopt het hele jaar stage op dezelfde stageplaats. Je komt 1 dag per week terug naar de HZ voor verdiepende colleges en werkcolleges waarin je met jouw studiegroep samenwerkt. Tijdens je hele afstudeerperiode werk je aan jouw ontwikkeling tot startbekwame verpleegkundige.

Wil je een compleet beeld van wat de opleiding inhoudt? Bekijk dan een volledige opleidingsvoorlichting, waar je per jaar precies ziet wat je kunt verwachten. Ontdek welke vakken je volgt, hoe de stages eruitzien en wat je leert in elk studiejaar

Ga naar webinar

Maak je studie Verpleegkunde op maat met een minor

In het derde jaar van je verpleegkundeopleiding kies je een minor en verdiep je je in een onderwerp dat bij jou past. Blijf in Nederland en specialiseer je in bijvoorbeeld acute zorg, psychologie of verpleegkundig leiderschap. Droom je van een buitenlandervaring? Het International Office van de HZ helpt je verder wanneer je een minor in het buitenland wilt volgen. Welke route je ook kiest, een minor biedt je de kans om je studie op maat te maken. Waar gaat jouw reis naartoe?.

Overzicht HZ-minoren

Stages

"De opleiding biedt ook super veel interessante stages, waarbij je steeds meer werkervaring opbouwt voor later. Natuurlijk leer je de vakken op school en in de lessen lees je veel over sociale vaardigheden. Maar dankzij mijn stages, heb ik deze kennis direct in de praktijk kunnen toepassen. Doordat je in de praktijk meeloopt, loop je ook sneller tegen dingen aan. Zo ontwikkel jij jezelf niet alleen als zorgverlener, maar ook als mens."

Stages

Stage lopen is een belangrijk onderdeel van de opleiding Verpleegkunde. Je loopt ieder jaar stage. Zo ontdek je welke kant van de zorg het beste bij jou past. De duur van je stage verschilt per leerjaar: in het eerste jaar begin je met een stage van zeven weken, terwijl je in het vierde jaar het hele jaar stage loopt.

Veelzijdige stageplekken In het eerste jaar loop je vaak stage in de thuiszorg, verpleeghuiszorg, de psychiatrie, de gehandicaptenzorg of soms in een ziekenhuis. Vanaf het tweede jaar worden de mogelijkheden breder en kun je steeds beter aangeven waar jouw interesse ligt.

Het stagebureau Fluenz Het stagebureau Fluenz regelt de meeste stageplaatsen voor studenten. Woon je buiten de provincie? Dan mag je ook zelf op zoek naar een geschikte stageplek. Dit stem je af met je docenten en het stagebureau.

Plaatsing op basis van je woonlocatie Bij het toewijzen van een stage wordt rekening gehouden met je woonplaats. Studenten uit Vlissingen worden bijvoorbeeld niet zomaar in Terneuzen geplaatst, tenzij ze hier specifiek om vragen of een bepaalde stageplek willen die daar beschikbaar is.

Projecten tijdens de opleiding

Samenwerken met andere specialisten en advies geven aan echte zorginstellingen

In het tweede jaar werk je in het tweede semester aan een praktijkvraag vanuit een zorginstelling. Samen met studenten van andere opleidingen bedenk je een innovatieve oplossing om de zorg te verbeteren.

Lees meer over dit project

Interprofessionele Samenwerking In de Gezondheidszorg (IPSIG)

Tijdens dit project werk je samen met studenten uit verschillende zorg- en welzijnsopleidingen, zoals Social Work en Pedagogiek. In het IPSIG-project onderzoek je samen met Vlaamse studenten hoe zorgprofessionals beter kunnen samenwerken.

Lees meer over dit project

Andere opleidingen

Leraar Basisonderwijs

Sta jij straks voor de klas als juf of meester?

Ga naar pagina

Pedagogiek

Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders?

Ga naar pagina

Social Work

Als social worker help je mensen in kwetsbare situaties sterker te worden door hen hulpmiddelen aan te reiken en te leren hoe ze die effectief kunnen inzetten..

Ga naar pagina

Verpleegkunde-Vroedkunde

Wil jij iedere dag iets voor een ander betekenen en als verloskundige én verpleegkundige aan de slag?

Ga naar pagina