Pedagogiek

Wat leuk dat je interesse hebt in de opleiding Pedagogiek! Je bent nu een stap verder in je zoektocht naar de studie die bij jou past. Op deze pagina kun je meer lezen over wat deze opleiding inhoudt, maar helpen je ook graag stap voor stap verder om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is voor jou!

Over de opleiding
Opleiding in jaren
Minors
SKJ-registratie

Volg de 3 studiekeuzestappen

Stap 1: verdiepen in een opleiding (hier ben je nu)

Lees verder over deze opleiding

Stap 2: bezoek een Open Dag of Meeloopdag

Meld je aan

Stap 3: aanmelden opleiding

Lees meer over aanmelden

Extra advies nodig?

Plan een adviesgesprek

Over de opleiding

Als pedagoog ondersteun je jeugdigen en hun gezinnen bij ontwikkelings- en opvoedingsvraagstukken. De uitdagingen waarmee je te maken krijgt zijn verschillend en ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Denk aan een kind wat niet lekker in zijn vel zit en dreigt uit te vallen op school. Of zich erg onzeker voelt omdat hij of zij wordt buitengesloten in een open woongroep waarop hij tijdelijk verblijft. Je taken kunnen ook zijn gericht op het voorkomen van problemen. Met jouw oplossingen kunnen ze opgroeien in een veilige omgeving, of dit nu thuis of ergens anders is. Begeleid en coach jij straks kinderen, jongeren en hun opvoeders?

Waarom Pedagogiek aan de HZ?

Hechte community

Je studeert in kleine klassen, waar studenten en docenten elkaar goed kennen en voor elkaar klaarstaan. Zo maak je deel uit van een hechte community waarin je je snel thuis voelt.

Breed opgeleid

Wil jij een verschil maken in het leven van kinderen én hun omgeving? Je leert hoe je hen kunt begeleiden bij verschillende vragen en uitdagingen: van opvoedkwesties tot jeugdzorg. Je werkt in de jeugdzorg, het onderwijs, de gehandicaptenzorg of in een ziekenhuis.

Beste opleiding Pedagogiek van Nederland

Al 9 jaar op rij is deze opleiding de beste opleiding Pedagogiek van Nederland volgens de HBO Keuzegids.

"Jonge kinderen maken in korte tijd heel grote stappen in hun ontwikkeling. Ieder kind moet daarin een veilige basis hebben om zich te kunnen ontplooien. Het is een cruciale fase, want ontwikkelingsproblemen op jonge leeftijd kunnen doorwerken in de rest van iemands leven. Daarom is goede begeleiding en tijdig signaleren zo belangrijk. Ik vind het fijn om kinderen en hun ouders hierbij te helpen."

Opleiding in jaren

Les op de HZ

Je focus ligt dit jaar op onderwerpen/cursussen, zoals ontwikkelingspsychologie van kinderen van 0 tot 12 jaar, werken met gezinnen, gespreksvoering met kinderen en jeugdrecht (ouderlijk gezag en echtscheidingen). Ook maak je kennis met de juridische kant van Pedagogiek.

Les op de HZ en stage

Je kiest zelf een stageplaats, waar je 2 tot 3 dagen per week werkt met kinderen, jongeren en gezinnen. De rest van de week volg je lessen op de HZ. Denk aan media-opvoeding, gespreksvoering met jongeren, jeugdrecht en creatief handelen in groepsdynamische processen.

Les op de HZ, minor en op uitwisseling

Je verdiept je in de afwijkende ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Ook werk je aan een project voor een organisatie. Je schrijft hierbij een projectrapport en ontwikkelt een beroepsproduct. Daarnaast ga je op uitwisseling naar een buitenlandse universiteit om te praten over opvoeding, onderwijs en ontwikkeling. Dit jaar richt je je op onderwerpen zoals beroepsinnovatie, werken in complexe opvoedsituaties, de pedagoog in het onderwijs en psychopathologie en perspectiefverbreding.

Je kiest zelf een minor die bij je past. Dit kan op de HZ, op een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. De HZ biedt een aantal minoren aan, waaronder Jeugd- en gezinsprofessional en de minor Psychologie in de Praktijk.

Stage en les op de HZ

Je draait 3 dagen per week mee als 'volwaardig collega' mee binnen een organisatie uit het pedagogisch werkveld, terwijl je één dag per week besteedt aan het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek, vaak in opdracht van de organisatie waar je stage loopt. Daarnaast ga je door middel van workshops op de HZ aan de slag met jouw beroepsidentiteit. Dit doe je met thema’s als psychotrauma, visievorming, ethiek en intervisie

Wil je een compleet beeld van wat de opleiding inhoudt? Bekijk dan een volledige opleidingsvoorlichting, waar je per jaar precies ziet wat je kunt verwachten. Ontdek welke vakken je volgt, hoe de stages eruitzien en wat je leert in elk studiejaar

Ga naar webinar

Maak je studie Pedagogiek op maat met je minor

In het derde jaar van je opleiding kies je een minor en verdiep je je in een onderwerp dat bij jou past. Blijf in Nederland en specialiseer je bijvoorbeeld met de minor Jeugd- en gezinsprofessional of Psychologie in de Praktijk. Droom je van een buitenlandervaring? Het International Office van de HZ helpt je verder wanneer je een minor in het buitenland wilt volgen. Welke route je ook kiest, een minor biedt je de kans om je studie op maat te maken. Waar gaat jouw reis naartoe?.

Overzicht HZ-minoren

Stages

"Vorig jaar liep ik stage bij een behandelgroep voor kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Daar kon ik heel gericht werken aan de hulpvragen van de kinderen. Maar ook werken in de pleegzorg lijkt me heel boeiend. Dat geeft je de kans om pleegouders te ondersteunen met hun hulpvragen. En voor hetzelfde geld kom ik straks terecht op een behandelgroep voor kinderen met spraak- en taalproblemen. Pedagogiek heeft zoveel interessante kanten. En dat vind ik er juist zo leuk aan."

SKJ-registratie

De SKJ-registratie is bedoeld voor professionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen, bijvoorbeeld in de jeugdzorg. Het SKJ houdt bij of je voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid en of je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in het vak. De registratie is belangrijk als je in bepaalde functies in de jeugdzorg wilt werken. Je moet voldoen aan de eisen van bijscholing en je hebt regelmatig een herregistratie nodig. Het behalen van je diploma Pedagogiek geeft je recht op registratie in het SKJ-register.

Andere opleidingen

Leraar Basisonderwijs

Sta jij straks voor de klas als juf of meester?

Ga naar pagina

Social Work

Als social worker help je mensen in kwetsbare situaties sterker te worden door hen hulpmiddelen aan te reiken en te leren hoe ze die effectief kunnen inzetten.

Ga naar pagina

Verpleegkunde

Als verpleegkundige werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden, van jong tot oud en van gezond tot ziek. Ieder met zijn of haar eigen verhaal.

Ga naar pagina

Verpleegkunde-Vroedkunde

Wil jij iedere dag iets voor een ander betekenen en als verloskundige én verpleegkundige aan de slag?

Ga naar pagina